24 nov 2011

Pla de Govern 2011/2014 Generalitat de Catalunya.-

Pla de Govern 2011/2014 Generalitat de Catalunya.-:



US deixem el Pla de Govern respecte a la seguretat pública del Govern de la Generalitat. Podeu descarregar el conjunt del Pla a la web de gencat: (feu clik aqui) Document d'interès per veure la línia política sobre seguretat el govern actual.-


Avui volem parlar de la publicació del Pla de govern 2011-2014 amb l'objectiu de fer-ne cinc cèntims als nostres lectors. Concretament, pretenem donar un cop d'ull en l'àmbit propi del bloc, la seguretat. En aquest aspecte, d'entrada, caldria dir que el Pla s'ha dividit en 6 àmbits on s'hi han inclòs 47 objectius que giren al voltant d'un denominador comú: l'increment de la seguretat per millorar el benestar de les persones. Així doncs, el Pla es desplega amb els següents punts:

5.1 Seguretat de les persones

Les dues premisses bàsiques són, d'una banda, la tolerància zero amb la delinqüència, i de l'altra, l'aposta per més protecció a la víctima. Pel que fa a la lluita contra la delinqüència, els esforços es centraran, principalment, en aquella amb un caràcter organitzat o continuat: especialment en els àmbits de tràfic i explotació d’éssers humans, el tràfic de drogues i els robatoris a persones, habitatges i establiments; així com aquella que afecti la integritat de les persones. En l'aspecte de la protecció i assistència a la víctima, el govern té previst impulsar polítiques públiques d’atenció, protecció i rescabalament de les persones que han estat víctimes de la delinqüència. Un dels altres objectius del Pla es centra en garantir la convivència la tranquil·litat pública i vetllar pel lliure accés i gaudi dels espais públics a través d'una política estricta en el compliment de la Llei pel que fa a l’ocupació d’espais públics i la usurpació d’habitatges.

5.2 Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra
El govern es marca la paula de promoure la projecció i la integració internacional dels Mossos d'Esquadra amb l'objectiu de convertir la policia catalana en un referent policial del sud d’Europa. En aquest sentit, es planteja potenciar les relacions amb les policies d’altres països de la Unió Europea per millorar les polítiques de seguretat, a la vegada que es vol garantir l’accés a la informació i la participació de la Policia de la Generalitat en les institucions d’àmbit estatal, europeu i internacional, com ara la Interpol i l’Europol. Així mateix, es buscarà incrementar el prestigi i mantenir la confiança ciutadana en els Mossos d’Esquadra, per convertir-los en un referent preventiu i proper al ciutadà en polítiques de prevenció. Finalment, es continuarà reforçant la coordinació amb les policies locals catalanes amb l’objectiu d’incrementar l’eficàcia del model de policia de proximitat.

5.3 Model integral d’emergències


El referent es fixa en la implementació d'un Sistema de Gestió Integral de l’Emergència, per garantir l’acció efectiva i coordinada de tots els cossos de seguretat, emergències, sanitat i protecció civil en situacions d’emergències generals que es puguin presentar a Catalunya. De retruc, l'objectiu pauta la millora del servei del 112 com a únic número d’emergències a tot el territori.

5.4 Seguretat viària

És evident que la columna vertebral s'ubica en la reducció de la sinistralitat a les carreteres catalanes. Per aconseguir-ho es pacta, entre altres mesures, la millora de la senyalització viària a Catalunya, l'adequació els límits de velocitat a les situacions reals de risc i de congestió de trànsit, la instal·lació de radars en els llocs on hi hagi més situació de risc de patir un accident i la potenciació dels plans catalans de seguretat viària i una aplicació més exigent de les auditories de seguretat a l’hora de dissenyar les infraestructures.

5.5 Millora de les infraestructures de suport a la seguretat i les emergències
Enguany, el govern no podia obviar les noves tecnologies, en aquest sentit, es preveu fomentar l’ús de les TIC per a la millora de la coordinació de la seguretat i de les emergències. Per altra banda, es proposa relacionar la formació de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) amb el sistema educatiu reglat de Catalunya, revisar i actualitzar la formació bàsica, d’especialització i de promoció, tant en continguts com en metodologia, amb el darrer objectiu de convertir l’ISPC en un veritable referent europeu de formació i coneixement de la seguretat.

5.6 L’execució penal
Finalment, es planteja l'adequació i consolidació del model penitenciari català orientat a la reinserció social com a coadjuvant de les polítiques de seguretat pública. Es pretén una intervenció i tractament individualitzat a les diferents tipologies delictives i als factors de risc avaluats de la població sotmesa a mesures privatives de llibertat, i una millora del model d’execució penal en el medi obert penitenciari a través de sistemes de control telemàtic i programes de coordinació amb els cossos policials i la fiscalia.